18 Ağustos 2012 Cumartesi

Nameless Gangster (2011)


Yönetmen: Yoon Jong-bin
Oyuncular: Choi Min-sik, Ha Jeong-woo, Jo Jin-woong, Kwak Byeong-gyoo, Kim Seong-gyoon, Ma Dong-seok, Kim Hye-eun, Kim Jong-soo, Kwon Tae-won, Song Yeong-chang
Senaryo: Yoon Jong-bin
Müzik: Jo Yeong-wook

1980’li yılların başında Busan’da gümrük memurluğu yapan Choi Ik-hyeon (Choi Min-sik), birimindeki arkadaşları ve müdürüyle rüşvet batağında debelenmektedir. Bir rüşvet ihbarı üzerine işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalınca, bir gece tesadüfen yakaladığı iki adamın peşinde olduğu 10 kilo uyuşturucuya el koyarak bunu yakuzayla bağlantıları olan genç ve hırslı gangster Choi Hyeong-bae’ye (Ha Jeong-woo) satar. Aralarında uzaktan bir akrabalık olduğunu fark ettikten sonra da ortaklık kurarlar. Hyeong-bae, Ik-hyeon’a uyuşturucu trafiğinden işler ayarlar. Ik-hyeon ise Choi aşiretine mensup olmasından ötürü genişlettiği çevresini ortağı Hyeong-bae’nin yükselmesi için lobi faaliyetlerine harcar. İkili kısa sürede yükselir. Ama hükümet organize suçlara karşı büyük bir savaş başlatınca bu ortaklık için tehlike çanları çalmaya başlar.

Genç sinemacı Yoon Jong-bin, 1990'daki organize suça karşı savaş ilanından yola çıkarak yazıp yönettiği üçüncü filmi Nameless Gangster’da aslında pek de yabancı olmayan farklı bir Zübük hikayesi anlatıyor. Kalabalık Choi aşiretine bağlı emniyet müdürü, savcı, vekil bağlantılarıyla uzaktan akrabalıklarını keşfeden Choi Ik-hyeon’un yozlaşmış gümrük memurluğu sonrası mafyaya sızmasını ve adım adım yükselişini konu alan film, 90 yılında Ik-hyeon’un tutuklandığı dönem başlayıp, sonra onun gümrükten ayrılma senesi olan 1982’ye geri dönerek hikayeyi anlatmaya başlıyor. Akrabalık kozunu çok iyi kullanan, girişkenliği sayesinde yemek masalarında ve kulüplerde iş bağlayan, sinsi planları olan Ik-hyeon’un yükselişi filmde her ne kadar “gerçek kişi ve kurumlarla ilişkisi yoktur” şeklinde uyarı içerse de, gerçek kişi ve kurumlarda buna benzer durumlara hiç yabancı olmadığımız da bir gerçek.

Nameless Gangster’ın temas ettiği en önemli noktalardan biri, (filme de bu adın verilmesi itibariyle) gangster olmak için sadece kaba kuvvetin yeterli olmadığının, basit bir memur olan Ik-hyeon’un sahip olduğu aşiret avantajının, iş bitirici sinsi zekanın suç ve politika dünyasında yükselmek için ne kadar önemli faktörler olduğunun altı çiziliyor. Bu bağlamda aslında farklı mevkilerde de olsalar, masa başı yozlaşmışlığının mı yoksa kemik kıran raconların mı bir insanı gerçek gangster yaptığı düşüncesi üzerine kafa yorduruyor. Her ikisinin de önemi tartışılmaz. Ama film, bu iki düşünceyi temsil eden Ik-hyeon ve Hyeong-bae’nin ilişkisini 130 dakikalık süresi içinde mafya yapımlarına özgü kalıpları da kullanarak tüm yönleriyle yansıtıyor. Nameless Gangster, Choi Min-sik’in I Saw The Devil’dan, Ha Jeong-woo’nun da The Yellow Sea’dan sonraki performanslarını ve bu iki başarılı aktörü aynı filmde görmek isteyenler için iyi bir fırsat. Jeong-woo rolü gereği biraz tutuk olsa da, Choi Min-sik’in üstün oyunu bir filmde daha göz kamaştırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder