5 Eylül 2015 Cumartesi

John Wick (2014)


Yönetmen: Chad Stahelski, David Leitch
Oyuncular: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Willem Dafoe, Alfie Allen, Dean Winters, Ian McShane, Adrianne Palicki, John Leguizamo, Lance Reddick
Senaryo: Derek Kolstad
Müzik: Tyler Bates, Joel J. Richard

Dublörlükten gelme Chad Stahelski ve David Leitch ikilisinin ilk yönetmenlik denemesi olan John Wick, Keanu Reeves rüzgarını da arkasına alarak 2014 yılının en gözde aksiyon yapımlarından biri olmayı başarmış bir film. Hastalığı neticesiyle ölen karısının ölümünden 5 yıl sonra, ondan tek kalan hatıra olan köpeğiyle münzevi bir hayat süren eski tetikçi John Wick, evinde bir grup adamın saldırısına uğrar. Arabası çalınır, dayak yer, en önemlisi de köpeği öldürülür. İntikam için kolları sıvadığı kişi, önceki işverenlerinden biri olan Rus mafyasının güçlü ismi Viggo Tarasov'un serseri oğlu Iosef'tir. Yeraltı dünyasında korkuyla anılan John Wick'in emekliliğini yarıda kesip intikam peşine düşmesi, yaklaşan savaşın habercisidir. Ve bu dublör arkadaşlar, tasarlaması hiç de zor olmayan bu hikayeyi, Keanu Reeves'in karizmasına dayanıp en iyi yaptıkları şey olan aksiyon ile donatarak anlatırlar. Kolayca başrolünde Nicholas Cage, Cuba Gooding Jr. veya Dolph Lundgren gibi B filmlerinin gediklisi bir aktörün yer aldığı, doğrudan DVD raflarına koymak için çekilebilecek bir film konusuna sahipken, daha önce hiç film yönetmemiş iki dublör tarafından A sınıfı sıkı bir aksiyon olarak ortaya çıkan John Wick'in başarı formülleri de gayet basit.

Dublörlüğün verdiği avantajlardan biri, seyircinin aksiyon beklentilerini çok iyi bilmek olsa gerek. Stahelski ve Leitch, nefes kesen, dinamik, zaman zaman bilgisayar oyunlarını anımsatan bir aksiyon mantığıyla hareket ediyorlar. Gerçi o anlamda da ortada yepyeni birşey yok. Ancak yepyeni birşeylerin beklentisi içinde olmadan enerjik, acımasız ve bazen esprili aksiyon sekanslarıyla çıtasını B filmlerin üzerinde tutmasını bilen bir filmin tadına varmak daha kolay. Üstelik kısa da olsa John Wick'in yaslı bir eş, köpeğine bağlı bir adam profilleri, intikam hırsı yüklü sert tetikçi eskisi profili karşısında sakil durmuyor. John Wick öyle MacGyver veya Jason Bourne tarzı zeki bir figür sayılmaz. Ama onu yeraltında korkulan bir efsane haline getiren unsur inatçılığı, hırsı ve tabii adam öldürme becerisi. Bu durum ona bir çizgi roman kahramanı imajı veriyor. Oysa John Wick, dramatik yanı dışlanmamış, kökleri spagetti westernlere dayanan bir kurmaca.

Ian McShane, Willem Dafoe, John Leguizamo, Michael Nyqvist gibi kaliteli aktörlerle yan rolleri güçlendirse de, filmin başarısındaki aslan payı elbette Keanu Reeves'in karizmasına ait. Matrix ve Constantine'den beri dişe dokunur bir karakter çıkaramayan Reeves için de belli bir isimle anılacak sıkı bir geri dönüş sayılır. Zaten 20 milyon dolar bütçesine, yaklaşık 80 milyon hasılatla cevap veren filmin gişede ve sosyal medyada gördüğü ilgi, ikinci filmin çekileceği duyurusunu da beraberinde getirdi. Armudun sapı, üzümün çöpü demeden çerez tüketimini daha keyifli hale getirecek sürükleyici bir aksiyon arayanlar için o ikinci filmin de aynı kalibrede olacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder